26 november 2018 

Eerste hulp bij in contact komen met je gevoel: 'willen' in plaats van 'moeten'

Behoorlijk vaak krijg ik van mensen de vraag: hoe kom je nu eigenlijk meer in contact met je gevoel? Nu is gevoel is een breed begrip, dus kan het lijken dat het antwoord hierop lastig te geven is.  Eerlijk is eerlijk, het heeft mij zelf jaren gekost om het idee te hebben dat ik een beetje begreep wat dit mysterieuze gevoel, wat je niet kunt aanwijzen, precies inhoudt. Toch kan ik – nadat ik het afgelopen jaar echt een mega sprong te hebben gemaakt in mezelf kennen en begrijpen – ondubbelzinnig zeggen waar je met dit gevoel een begin kunt vinden. En dat is bij het woordje ‘willen’ in plaats van het woord ‘moeten’.

Een proces van ont-moeten

Mocht je me al wat langer volgen, dan weet je misschien dat 2018 voor mij begon met een proces dat ik zelf ‘ont-moeten’ had gedoopt. Nadat ik in mijn freelance werkzaamheden als online marketeer voor de zoveelste keer het idee had dat ik op een flinke burn-out afstevende, besloot ik op aanraden van goede vrienden het woord ‘moeten’ compleet uit mijn vocabulaire te bannen.

Ik nam een break van werk en maakte de stille afspraak met mezelf om elke dag op te staan met compleet lege agenda. In plaats daarvan vroeg ik mezelf elke ochtend: waar heb ik vandaag zin in? En vervolgens ging ik dat doen. Het resultaat was veel tijd in stilte met mezelf en veel afspraakjes met oude en nieuwe bekenden. Want als een ding duidelijk was, was dat ik ontzettend veel behoefte had aan ontmoetingen met mezelf en daarnaast mijn leven wilde vullen met inspiratie van mensen waar ik bewondering voor had.

Een nieuwe definitie van de dingen die je doet

Nu is het geenszins mijn intentie met deze blogpost om je het idee te geven dat je alleen met je gevoel in contact kan komen door alles wat je doet in het leven, overboord te gooien. In mijn geval was ik niet happy met wat ik deed en had ik de luxe om mezelf tijd te gunnen om mijn bezigheden opnieuw te definiëren. Mocht je in eenzelfde situatie zitten, zal ik 100% zeggen:  ga ervoor! Maar belangrijker nog is dat je het idee van ont-moeten op kleiner schaal net zo praktisch kunt toepassen.

Hoe dan? Hoor ik je denken… Heel simpel: door het woord ‘moeten’ eenvoudigweg uit je vocabulaire te bannen en zo een nieuwe definitie te laten ontstaan van de dingen die je (graag!) doet.

Willen vs. moeten

Het is een bekend en veelvuldig getest fenomeen uit de NLP (neurolinguïstisch programmeren) dat je met je taalgebruik je eigen realiteit creëert. Door positieve taal te gebruiken kun je jezelf een positieve realiteit (hoe je de dingen om je heen ziet en ervaart) geven. Het dient weinig uitleg dat je dan met negatief taalgebruik een tegenovergestelde realiteit creëert. Nu zien we in de regel ‘moeten’ misschien niet direct als iets negatiefs. Maar heb jij er weleens bij stilgestaan hoe vaak je het gebruikt ten aanzien van alles dat je doet?

Het woord ‘moeten’ impliceert feitelijk een bepaalde verwachting. Wanneer je iets ‘moet’, is er feitelijk geen ontkomen aan. Maar wíl je ook alle dingen die je moet? En zijn die dingen echt een verplichting, of zijn ze een keuze?

Ik zal maar eerlijk zijn: toen ik dit de eerste keer hoorde dacht ik “wat een bullshit”. Want ik kreeg juist altijd ontzettend veel voor elkaar door hoge verwachtingen van mezelf te hebben. En zou ik hiermee stoppen, dan zou best wel eens de hele boel in elkaar kunnen storten. Maar wat ik me toen nog niet realiseerde, was dat ik juist met al die zelfopgelegde verplichtingen een web had gecreëerd van voorwaarden waar ik zelf in de kern niet echt blij van werd.

“Moet ik dit, of wil ik dit?”

Door me bij alles wat ik deed af te vragen “moet ik dit, of wíl ik dit?”, werden al deze stiekem behoorlijk belemmerende verplichtingen en verwachtingen blootgelegd. En zo begon langzaam maar zeker mijn enorme fort aan mezelf-opgelegde verwachtingen af te brokkelen. Gelukkig voor mij. Gelukkig ook voor veel mensen om mee heen, want de maatstaf die ik voor mezelf hanteerde, paste ik onbedoeld en onbewust ook toe op mijn loved ones.

Dit was soms echt niet makkelijk. Want hoe weet je of je iets écht wilt? Als je heel goed bent in buiten te gevoel staan, kan dit best een moeilijke vraag zijn om te beantwoorden. Het antwoord hierop is: trainen. Want door eenvoudigweg het woord ‘moeten’ in je dagelijkse taalgebruik om te ruilen voor ‘willen’, word je steeds voor de vraag gesteld: wil ik dit echt? En elke keer dat je deze vraag beantwoordt, word je steeds beter in een antwoord geven dat heel dicht bij je gevoel staat.

‘Willen’ in plaats van ‘moeten’, hoe doe je dit?

  • Vervang steeds wanneer je ‘moeten’ wilt zeggen of schrijven, dit woord met ‘willen’
  • Vraag je wanneer mensen iets van je verwachten af: ‘moet’ dit echt?
  • Vraag je als je ergens ‘ja’ tegen wilt zeggen af: ‘wil’ ik dit echt, of ‘moet’ ik dit?
  • Besef je dat je beter kunt spreken in termen van ‘verlangens’, in plaats van ‘verwachtingen’. Dat geeft ruimte om ergens ‘nee’ tegen te zeggen.
  • Vind je het moeilijk om te achterhalen wat je wél wilt, begin dan eerst eens met je afvragen wat je níet wilt. Soms is dit een makkelijker ingang.
  • Vertrouw je onderbuikgevoel, ook als je het niet onder woorden kunt brengen. Het tappen in je gevoel spreekt namelijk een deel van het brein aan dat geen capaciteit heeft voor taal (te weten het limbische brein). Kan je iets niet helemaal uitleggen, maar weet je dat “het gewoon goed voelt”, dan kan je er zeker van zijn dat hierin je gevoel (ook wel gezegd: je hart) spreekt en dus een ‘willen’ in plaats van een ‘moeten’. Want ja, ‘moeten’ is ratiowerk.

Dit mooie gedicht dat ik kreeg van Blauwe Woorden, vat het goed samen:

Moeten versus willen, gedicht van Blauwe Woorden

De eerste stap naar een leven volgens jouw voorwaarden

En nu ik dit allemaal opschrijf, realiseer ik me dat deze ‘truc’ het bestbewaarde geheim (of nou ja, zo geheim is het dus niet meer) is om een leven te creëren onder jouw voorwaarden (dus binnen jouw persoonlijke grenzen) en verlangens (op basis van jouw persoonlijke wensen en dromen). Misschien had ik deze blogpost dan ook kunnen titelen ‘eerste hulp bij zelfliefde’, in plaats van ‘eerste hulp bij in contact komen met je gevoel’. Duidelijk is dat de beide zaken hand in hand gaan. Want door minder te moeten, laat je meer liefde toe in je leven. En hoe nice is dat?!

Dus is mijn vraag nu aan jou, ​​sta jij er weleens bij stil hoe vaak je het woord ‘moeten’ gebruikt? Geef jezelf een hele berg liefde en vervang dit woord door ‘willen’. Geloof me, je zult je er een ander mens door voelen :)​​​​

Reactie plaatsen