22 oktober 2020 

Wat de kou mij heeft gebracht

Als mensen horen dat ik Ice Queen Sessies geef, vragen ze mij vaak wat de kou voor mij heeft gedaan. Wat zijn de voordelen van kou? En met name: welke inzichten en veranderingen heeft het mij gebracht? In mijn podcast vertel ik hier over.

Maar mocht je niet zo’n luisteraar zijn, dan kun je er hier ook over lezen 🙂

Mijn kennismaking met kou: de Wim Hof-methode

Mijn eerste kennismaking met kou was via Wim Hof, ook wel bekend als de Iceman. Hij ontwikkelde de Wim Hof Methode gebaseerd op kou, ademtechniek en mindset. De eerste keer dat ik met deze bijzondere man in aanraking kwam, was toen ik met hem, mijn man en een groep andere dappere mensen in recordtempo de Kilimanjaro bedwong.

Eigenlijk was ik op dat moment nog helemaal niet klaar om met die kou te dealen. Sterker nog, ik voelde me zelfs een complete koukleum. Die herinnering werd bevestigd toen ik een tijdje terug een berichtje in mijn mailbox vond van iemand met wie ik studeerde. “Zie ik nou goed dat jij in ijsbaden zit? Ik herinner me jou alleen met dikke sjaals en truien in de collegebanken.” Tja, het klopt: kou was niet mijn grote liefde. Nu is het dat wel.

Wat de Wim Hof Methode voor mij heeft gedaan (en waarom ik jou dit ook gun)

Na de grensverleggende en mindblowing ervaring op de Kilimanjaro voelde ik dat Wim mij nog veel meer te bieden had dan die ene uitdaging. In voorbereiding op de klim werkten we veel met kou, zoals wandelen in een winters Nederland met enkel een sportbeha en korte broek aan. Ik verbaasde me over mijn eigen kracht en ontdekte bovenal hoeveel ik daarin nog kon groeien.

Ook deden we oefeningen die we tijdens de grote klim konden toepassen om hoogteziekte te bedwingen. Leerden we ademtechniek, waarbij er veel gebeurde in mij. De Wim Hof Methode techniek is een krachtige techniek die veel losmaakt. Waardoor niet alleen lichamelijke, maar ook emotionele bevrijding kan ontstaan.

Steeds wanneer ik de ademtechnieken had gedaan kwam ik in complete ontspanning, waarbij het helemaal stil was in mijn hoofd. Voor mij was dat waanzinnig. Ik had namelijk op dat moment een gegeneraliseerde angststoornis en een depressie en was continu aan het piekeren. Ik slikte daarom medicijnen die rust brachten in mijn hoofd en de scherpe randjes er vanaf haalden. Medicijnen die ik niet wilde slikken, maar waar ik ook niet zonder leek te kunnen.

Van koukleum…

Je kunt je vast voorstellen dat dit fantastisch was om te mogen ontdekken en ervaren. Hier wilde ik meer van! Dus besloot ik om de instructeursopleiding van Wim te doen, zodat ik me helemaal kon onderdompelen in zijn techniek. Ik voelde puur intuïtief dat het me iets te brengen had. Al wist ik nog niet precies wat en mocht ik ergens ook door flink wat weerstand heen bewegen. Ik had immers nog steeds een aversie tegen kou, die gekenmerkt werd door een oneindige sensatie van koude handen en voeten.

Leuk, dacht ik dus toen ik als onderdeel van de opleiding elke dag koud moest gaan (af-)douchen. Gelukkig kun je zo’n koude douche geleidelijk opbouwen en bepaal je zelf hoe lang je onder de douche staat, dus dat lukte me al gauw heel goed. Toch wist ik ook dat er een moment kwam waarop ik in dat koude bad moest gaan zitten. En dat vond ik echt een eng idee.

Grappig eigenlijk, want veel mensen denken dat ik stoer ben als ze horen wat ik doe. Ergens klopt dat ook wel. Ik ga namelijk niet vaak een uitdaging uit de weg. Immers weet ik dat voorbij de grenzen van mijn comfortzone altijd wat er te halen valt en dat dit me helpt groeien als mens. Die mentaliteit paste ik al toe in het douchen, maar dat ijsbad bleek toch wel een tandje spannender. Ik wist oprecht niet of ik het kon en was huiverig voor de eerste keer dat het ijsbad in de opleiding voorbij zou komen.

Dat moment kwam zelfs al eerder dan ik dacht, toen een vriend van me die de Wim Hof Methode opleiding al eerder had afgerond, vroeg of ik als proefpersoon bij hem in het ijsbad wilde komen.

…Naar Ice Queen (mijn eerste ijsbad ervaring)

Het was een warme, zomerse dag in Amsterdam. De bevriende instructeur had het bad op zijn dakterras gezet, nadat we het op een straathoek hadden opgepikt en daar boven hadden getild, een flinke workout.

Ik vond het nog steeds heel spannend. Voor mij waren al een aantal mannen in het bad gegaan en ik wilde mezelf niet laten kennen. Ik zie dat ook bij mijn Ice Queen-sessies: peer pressure werkt hier ook in mee. Als mensen anderen eerst zien gaan, is de drempel om zelf ook te gaan kleiner.

Ik dacht daarom ook dat het mijn les was dat ik super badass was als ik het ook zou doen. Maar dat was mijn les niet. Je gaat in het ijsbad door een punt heen waarop je het echt moeilijk hebt met jezelf. Je lichaam reageert alsof het in gevaar is, vol weerstand, en laat je merken dat je eruit moet. Als je het vertrouwen houdt dat je hier doorheen mag en kan, kun je jezelf helemaal onderdompelen in het ijskoude water, temidden van de ijsklontjes. Vind je die staat van volledige overgave, dan kom je op de plek die ik ook zo goed kende van de ademtechnieken: die plek van complete stilte. Alle piekergedachten die ik dagelijks in mijn hoofd had, waren in een keer weg. Het was stil. Stil in mijn hoofd. Ik genoot ervan en voelde een intense verbinding met mijzelf.

Permanente rust in mijn hoofd, zonder medicatie

Weer realiseerde ik me: er werd me steeds verteld dat ik medicatie nodig had om stil te zijn in mijn hoofd, maar dat was helemaal niet waar. Het ijsbad heeft hetzelfde effect. Sterker nog, het effect werkte door in mijn verdere leven. Ik stopte met mijn medicatie en focuste me op zwemmen in koud water, koud douchen en de ademtechniek van Wim. De opleiding duurde anderhalf jaar en ik ging er vol voor. Ik douchte elke dag koud en deed de ademtechnieken. Een keer in de twee weken dompelde ik mezelf onder in het koude water voor mijn huis.

Zo werd na enkele maanden het moment van stilte in mijn hoofd permanent en was het er niet alleen meer direct na een koud bad of een ademoefening. Gevoed door deze wetenschap werd de routine een vast onderdeel van mijn leven. Maar toen we na een jaar in een verhuizing zaten, verschoof de routine naar de achtergrond. De onrust en de piekergedachten kwamen terug en ik realiseerde me – wederom – hoe heilzaam mijn routine was.

Om meer in contact te komen met mijn lichaam begon ik daarnaast met yoga. Ook ging ik mediteren, waardoor ik ook in dezelfde diepte kon komen als tijdens de ijsbad sessies en ademtechnieken. Of het ijsbad daar de basis voor heeft gevormd weet ik niet honderd procent zeker, maar ik weet wel dat meditatie en ijsbad elkaar heel erg versterken – evenals de ademtechniek en het ijsbad. Daarom zijn meditaties en ademtechniek ook een belangrijk onderdeel van mijn Ice Queen Sessies.

De voordelen van kou op een rij

Zo is dus mijn liefde voor kou ontstaan. Later ontdekte ik nog meer voordelen:

  • Ik was veel minder vaak ziek. Heb in 2017 nog een keer griep gehad, daarna niet meer.
  • Ik leerde om mijn lichaam te voelen om een diepe connectie te maken met mezelf op heel veel lagen.
  • Ik ontdekte de veiligheid van mijn lichaam.
  • Ik bleek helemaal geen koukleum te zijn. Dat was puur een verhaal dat ik mezelf vertelde.
  • Je kunt jezelf trainen op kou, net zoals je spieren traint.
  • Ik voel me in het algemeen sterker, fitter en weerbaarder.
  • Meer voordelen? Lees het hier!

Daarnaast weet ik 100% zeker dat de kou een grote rol heeft gespeeld in mijn groei en hoe ik nu in het leven sta. Ik voel me zekerder, ga met meer liefde (in plaats van dwang) uitdagingen tegemoet en durf net zo hard in volle overgave te zakken en dingen naar me toe te laten komen, als dat ik in de actie kan springen om zaken voor elkaar te krijgen.

Het ijsbad als spiegel en krachtbron

Bovendien fungeert het ijsbad als een spiegel. Als ik kijk naar de mensen die naar mijn Ice Queen Sessies komen, zie ik dit keer op keer. Iedereen krijgt wat zij nodig heeft. Sommigen krijgen iets mee waar ze in het dagelijks leven veel kracht uithalen. Ze ervaren meer flow, meer energie en hebben zin om stappen te zetten richting een doel. Anderen komen dichter bij hun gevoel. Soms stuiten mensen op een stukje onverwerkte emotie, zodat ze het kunnen loslaten en helen. Vaak komt eveneens het besef dat het lichaam voor je werkt en je veilig houdt. Zeker als iemand een chronische ziekte heeft is dat een helpende realisatie.

Daarnaast geeft het ijsbad uiteraard veel zelfvertrouwen. Deelnemers realiseren zich: ik was hier zo bang voor, maar heb het gewoon gedaan. En kunnen mensen helemaal in de overgave stappen, dan worden ze beloond met het ultieme cadeautje: de stilte in het hoofd, de verbinding met het lijf, de kracht in hun diepste zelf.

Ook voor mij blijft het ijsbad en de kou mij inzichten en voordelen brengen. Zelfs al heb ik het al honderden keren gedaan. Dankzij de methode die ik uiteraard ook zelf toepas, kan ik nu de rust en stilte continue in mezelf ervaren. Ook geeft het me nog steeds de drive om ermee door te gaan. Ik voel me sterk en krachtig. Weerbaar. En tegelijkertijd helemaal in touch met mijn zachte energie en ultieme vertrouwen in de overgave, net als de actiekracht.

De kou is onderdeel van mijn leven en ik kan me geen leven meer voorstellen waarin ik er nog bang voor zou zijn. We groeien op in comfort, waardoor we weerbaarheid niet nodig hebben. Maar juist die conditioneringen hoeven niet per se waar te zijn. Je kunt de comfortzone verlaten en voorbij de weerstand gaan, waardoor je krachtiger, fitter en vitaler wordt, groeit en jezelf ontwikkelt.

Ben jij klaar om de voordelen van kou te ontdekken?

Ik ben dankbaar voor de kou en dat gun ik jou natuurlijk ook! Ik zal je niets opleggen, je voelt zelf wanneer je er klaar voor bent. Als je dit leest en je denkt: JA! Dit wil ik! Begin dan eens met de Cold Challenge, waarin je in 21 dagen leert om koud te douchen. Ga je meteen voor een Ice Queen Sessie? Lees hier alle info en de data voor de komende sessies.

Heb je vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Reactie plaatsen