Hoe adem je tijdens een meditatie? (ademhaling oefening voor jou!)

Hoe adem je tijdens een meditatie? (ademhaling oefening voor jou!)

Vaak stellen mensen mij de vraag hoe je dient te ademen tijdens een meditatie. Nu bestaat er in mediteren eigenlijk geen 'moeten', maar juist een volledig loslaten en alles er laten zijn, zonder oordeel. Het zal je daarom ook vast niet verrassen dat hetzelfde geldt voor ademen tijdens de meditatie. Het beste laat je de adem gewoon zijn zoals deze is. Echter is het zo dat - hoewel we in de kern allemaal een natuurlijke optimale ademflow hebben - niet iedereen optimaal ademt. Zaken als stress en trauma kunnen enorme impact hebben op onze manier van ademen. Zowel in de ademruimte die we hebben, als in het ritme en de duur van onze ademhalingen. Soms zelfs zodanig dat de adem ons enorm onrustig kan maken tijdens het mediteren! Om deze reden deel ik in dit artikel tips over hoe we ons zo optimaal mogelijk kunnen voorbereiden op het ademen tijdens het mediteren en de adem tevens zo ongedwongen en ruimtelijk kunnen laten zijn. Ook laat ik je dit direct zelf ervaren door middel van een speciale ademhalingsoefening die ik met je deel.

Het nut van de adem

Uiteraard is de adem voor ons van vitaal belang. Het voorziet ons van onze fysieke levensenergie en zorgt er zo voor dat alle processen in ons lichaam kunnen werken. Zo is het o.a. de zuurstof die we inademen die ervoor zorgt dat alle cellen worden voorzien van energie. En is het de uitademing waarmee bepaalde afvalstoffen worden uitgescheiden, waaronder CO2 en stikstof. Ook zorgt een kleine hoeveelheid CO2 die standaard in ons lichaam achterblijft ervoor onze bloedvaten worden opgehouden, waardoor verse toevoer van o.a. zuurstof mogelijk is. Onze adem is dus niet alleen van belang voor de toevoer van energie-input en de afvoer van afvalstoffen, maar is tegelijk een belangrijke regelaar van onze doorbloeding. Zoals ik al zei, kent elk mens een natuurlijke ademflow waarin het proces van de uitwisseling van O2 en CO2 plus andere afvalstoffen wordt gereguleerd. Dit is een volledig autonoom proces dat zelfs werkt wanneer we ons er allerminst bewust van zijn. Op zijn beurt stuurt die adem weer allerlei autonome processen in ons lichaam aan. Processen die van levensbelang zijn. En ergens mogen we er op vertrouwen dat dit altijd optimaal gebeurt en intens dankbaar zijn voor het feit dat het gebeurt.

'Ademproblemen' en hoe deze zich tijdens meditatie openbaren

We zijn dus allemaal gemaakt om optimaal te kunnen ademen. Toch benutten we niet altijd onze volle adempotentie. Zaken als stress of trauma kunnen enorme impact hebben op de manier waarop we ademen. Ze kunnen onze ademruimte beïnvloeden, evenals in het ritme en de duur van onze ademhalingen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in hyperventilatie (waardoor teveel CO2 wordt uitgeademd), gelimiteerde zuurstofopname, of in blokkades in de doorstroom van onze adem. Omdat ademen zo'n autonoom en ongemerkt gestuurd proces is, zullen we in het dagelijks leven veelal niet bewust iets van dergelijke 'ademproblemen' merken. Echter wanneer we onze aandacht gaan verleggen naar de stilte, zoals we tijdens mediteren doen, kunnen die problemen ineens enorm aan de oppervlakten komen en dan de adem echt een stoorzender worden.

Ademtechnieken als voorbereiding voor het mediteren

Daarom kan het als je gaat mediteren behulpzaam zijn om je ook te verdiepen in de adem en verschillende ademhalingsoefeningen. Het is dan ook niet gek dat de yogatraditie vele soorten pranayama (ademtechnieken) kent die mensen bewust maken van de adem en de adem helpen reguleren en stroomlijnen. Deze technieken kunnen niet alleen enorm handig zijn voor het bewustmaken van de adem, maar tevens helpen meer ademruimte te creëren en de adem te kalmeren. Hiermee hebben we overigens niet alleen impact op onze adem zelf. De adem is net als onze beleving van stress intrinsiek gelinkt aan ons autonome zenuwstelsel. Hierdoor heeft het bewust met de adem bezig zijn ook een ontspannende en soms zelfs emotioneel bevrijdende werking. Ademtechnieken worden in de meditatietraditie daarom veelal als voorbereidende oefeningen gezien. Heb je een kalme, ruimtelijke adem, dan zal ook je geest kalmer zijn en dus wordt mediteren zo makkelijker. Het kan zich dan ook enorm lonen om specifieke ademtechnieken te doen voordat je gaat mediteren. Een super krachtige ademtechniek hiervoor is bijvoorbeeld de techniek van Wim Hof. Deze leer ik de deelnemers tijdens mijn Ice Queen Sessies.

Ongedwongen ademen tijdens het mediteren

Zit je echter in meditatie, dan is het niet fijn om heel actief met de adem aan de slag te zijn. Mediteren is iets wezenlijk anders dan een ademoefening. Je wilt daarbij juist volledig in rust zitten en zo min mogelijk beïnvloeden of inmengen. Eerder vanuit liefdevolle observatie naar de dingen kijken. Daarom adviseer ik mensen tijdens een meditatie altijd zo kalm mogelijk te ademen, zonder aan de adem iets te willen analyseren of veranderen. Je ademt dus feitelijk zoals je altijd al doet.

Ademfocus als aandachtspunt (ademhalingsoefening voor jou)

Als je tijdens het mediteren 'last' hebt van je adem, klinkt dit wellicht gek. Maar het mooie is dat juist door alles er te laten zijn en je bewust te zijn van je ademflow, je vanzelf ook meer rust en ruimte in het ademen gaat vinden. Daar hebben we niet per se ingewikkelde ademtechnieken voor nodig. Ook kunnen we puur door de adem als aandachtspunt te gebruiken eenvoudig een focuspunt voor de meditatie creëren. Een handige tip voor als je als beginner een stilte meditatie wilt doen! Hieronder deel ik een meditatie met je waarin ik je in precies dat geleid: de ongedwongen adem ervaren, de adem gebruiken als focuspunt en hier zelfs een mantra aan koppelen zodat het nog makkelijker wordt die ademfocus als meditatie te behouden. Probeer het eens uit en ervaar het zelf. Laat je me weten hoe het is bevallen?
Reactie plaatsen