Het verschil tussen mediteren en mindfulness

Het verschil tussen mediteren en mindfulness

Mindfulness en mediteren worden vaak in een adem genoemd. Dat is ook niet zo heel gek, want de twee vormen zijn vaak met elkaar inwisselbaar. Als een soort twee zijden van dezelfde medaille. Beiden vinden ze hun oorsprong lang, lang geleden in het verre Oosten en hebben ze in de laatste decennia flink aan populariteit gewonnen via het beginsel dat ze beiden aan hetzelfde kunnen bijdragen: het kalmeren van de drukke geest.Toch is er wel degelijk een verschil tussen de twee. Waar mediteren de vaardigheid en ervaring van het 'zitten in stilte' is en meditatie de parapluterm voor alle technieken die we kunnen gebruiken om tot het punt van mediteren te komen, is mindfulness zowel de vaardigheid en ervaring van het 'in het moment zijn'. Dit kan zowel voorkomen in het doen van dagelijkse bezigheden (bijvoorbeeld met je volle bewustzijn een kop koffie drinken of je tanden poetsen), als terwijl je zit in stilte (met daarbij je aandacht op wat je ruikt, hoort, ziet of voelt).Vrouw die mindfulness toepast terwijl ze uitkijkt over een vallei

Het nut van mindfulness

Eigenlijk staat mindfulness daarmee voor iets wat in mediteren heel belangrijk is, te weten: presentie. Het volledig aanwezig zijn in de ervaring van het moment. Dit is een heel krachtig gegeven. Niet alleen omdat dit ons ontzettend veel rust kan geven, maar ook omdat juist in de aanwezigheid in het moment de diepste bron van geluk schuilt. Wanneer we volledig in het nu zijn, zijn we namelijk losgekoppeld van het heden en verleden. Dan kunnen we ergens helemaal in opgaan, zonder enige verwachting. Niet van onszelf en niet van anderen.Om dit te illustreren met een heel simpel voorbeeld: wanneer je ergens naartoe gaat met een bepaalde verwachting, kom je er meestal teleurgesteld van terug. Denk maar eens aan Oud & Nieuw feestjes... Hoe vaak heb je zo'n feestje meegemaakt waar iedereen in volle afwachting van het hoogtepunt was om middernacht, om hierna vervolgens tot de conclusie te komen dat er veel te veel druk op lag om er écht van te kunnen genieten?Feitelijk is dit iets wat we in ons dagelijks leven op grote schaal doen. Ofwel we streven iets in de toekomst na (bijvoorbeeld succes), ofwel we streven ernaar iets uit het verleden dan wel te voorkomen dan wel te reproduceren (met weer die toekomst als doel). Stilstaan in het moment, in het NU, is er vaak maar weinig bij. We zijn het simpelweg niet gewend. Mediteren dan wel mindfulness - ofwel: de kracht van presentie - kan hier uitkomst in bieden.

Mindfulness oefening

Op mijn soundcloud vind je een (gratis!) oefening waarmee je de kracht van presentie kunt ervaren. Hierbij gebruiken we allereerst het bewustzijn van onze zintuigen in een oefening die je ook eenvoudig kunt integreren gedurende de dag. Want om mindful te zijn, hoeven we niet per se stil te zitten op een kussentje.
Reactie plaatsen