Wat is een geleide meditatie?

Wat is een geleide meditatie?

Mediteren is in de kern niets anders dan jezelf overgeven aan de stilte van het 'zijn'. Een moment waarop je niets moet en alles er mag zijn, zonder oordeel, analyse of wat dan ook. Toch bestaan er veel verschillende soorten meditaties die op verschillende wijze gebruikmaken van de vele voordelen die door mediteren omgeven zijn. Een meditatietechniek als Vipassana is erop gericht je compleet in stilte te laten zijn. Daarnaast bestaan er ook talloze vormen van geleide meditatie. In die vorm van mediteren geleid een leraar of trainer je door middel van stemgeluid of muziek in de meditatie. Het enige wat jij dan hoeft te doen, is je overgeven aan de leiding die er is.

Waar komt geleide meditatie vandaan?

De eerste verwijzingen naar mediteren zijn gevonden in de Veda's (de oudste Hindoe geschriften), zo'n 4000 jaar geleden. In de vijfde en zesde eeuw voor Christus dook het verschijnsel ook op in Taoïstische en Boeddhistische teksten. Pas vele eeuwen later heeft het mediteren de weg gevonden naar de Westerse samenleving, hierin veelal geholpen door de toenemende populariteit van yoga. In de traditionele yoga werd mediteren gezien als een van de acht stappen op het pad naar verlichting. Het lesgeven hierin werd voornamelijk gedaan van docent op leerling. Dat willen zeggen: per leraar was er slechts één leerling die zijn (ja, meestal waren het mannen) hele leven wijdde aan het bestuderen van de yoga, zowel in filosofie als in praktijk. Meditatietraining was daar dus een vast onderdeel van en gebeurde veelal in totale stilte. Al dan niet gebruikmakend van meditatietechnieken om tot de overgave aan de stilte te komen. Echter met het groeien van de groepen mensen die leerden mediteren, ontstond ook een behoefte om meer geleiding aan te brengen. Zo is langzaam de geleide meditatie ontstaan. [caption id="" align="alignnone" width="780"]Mediteren in de ondergaande zon Mediteren kan overal[/caption]

Welke vormen van geleide meditatie zijn er?

De term 'geleide meditatie' stamt met name uit de wetenschap. Hier wordt hij gebruikt als verzamelterm voor bekende meditatietechnieken die gebruikmaken van een bepaalde geleiding. Dat kan zijn:
  • Meditatiemuziek of muzikale therapie
  • Ontspanningsmeditatie en yoga nidra
  • Vele vormen van mindfulness
  • Andere vormen van audiogestuurde meditatie (met muziek of stemgeluid)
  • Journaling (oefeningen in flow schrijven)

De voordelen van geleide meditatie

Geleide meditatie is eigenlijk voor iedereen geschikt. Zelfs een beginner kan met geleide vormen van meditatie direct mediteren. Hoewel het natuurlijk nog steeds een training blijft om je aandacht er bij te houden en er je rust in te vinden. Al met al heeft geleide meditatie dezelfde voordelen als een volledige stiltemeditatie, mits deze door een kundig persoon zijn samengesteld. Enkele veelvoorkomende voordelen zijn:
  • Het verlaagt stress en geeft rust
  • Het kan een therapeutische werking hebben (afhankelijk van het doel en de toepassing van de meditatie)
  • Het kan angstige gedachten helpen afnemen
  • Het helpt beter slapen
  • Het kan het algeheel gevoel van welbevinden verbeteren
  • Het verbetert het concentratievermogen
  • Het kan helpen patronen en conditionering doorbreken
[caption id="" align="alignnone" width="1170"]Portret van mezelf terwijl ik een geleide meditatie inspreek Ook ik spreek geleide meditaties in[/caption]

De keerzijde van geleide meditatie

Hoewel geleide meditatie duidelijk super effectief kan zijn en ideaal is voor beginners, zie ik wel een keerzijde aan de wildgroei aan geleide meditaties die tegenwoordig over online te vinden is. Het is namelijk heel gemakkelijk om jezelf te gaan hechten aan de externe factor die je in de meditatie geleid. En eigenlijk is het belangrijkste gegeven in mediteren juist de onthechting: het punt waarop alles er kan en mag zijn, zonder oordeel of verlangen. Hiermee wil ik geenszins zeggen dat geleide meditaties altijd slecht zijn. Zeker als je met mediteren begint, zijn ze fantastisch. Op de langere termijn kan het bovendien nog heel erg helpend zijn dat iemand je in meditatie praat, begeleidt in het proces van onthechting en uiteindelijk 'loslaat' zodat je je eigen punt van innerlijke stilte kunt opzoeken en ervaren. Zoek dus als je echt de kracht van de stilte wilt ervaren uiteindelijk voor geleide meditaties die je voorbereiden op geheel zelfstandig in stilte zitten. Wil je meer weten over de kracht van stilte? Ik nam er een Podcast aflevering over op. Beluister hem hier!
Marja Zwering
Door

Marja Zwering

op 09 Nov 2021

Wat een bijzonder verhaal. Ik heb sinds een half jaar de meditatie ontdekt. Maar voornamelijk geleide. Hoe begin ik met de stille meditaties? Lijkt me erg moeilijk. Ik ervaar nu al meer rust en geluk in mijn leven.

Reactie plaatsen