Wat is de Wim Hof Methode?

Wat is de Wim Hof Methode?

De laatste jaren heeft de Wim Hof Methode flink aan populariteit gewonnen. Ooit werd de grondlegger van deze methode, Wim Hof (ook wel bekend als The Iceman), nog weggezet als ofwel 'super human' of 'gekkie'. Inmiddels beginnen steeds meer mensen te zweren bij wat hij doet. We zien in dat dit iets is wat niet alleen hij kan, maar stiekem iedereen. En wat dus ook niet alleen voor hem werkt, maar voordelen kan hebben voor een ieder die hier zijn aandacht in wil steken. Van buurvrouw Wilma tot de topsporter. Maar wat is de Wim Hof Methode nu precies? Omdat ik zie dat hier nogal wat verwarring over bestaat, leg ik het je graag uit in dit artikel.

Hoe het ooit allemaal begon

Lange tijd heeft Wim Hof te boek gestaan als extreem sporter. Naar eigen zeggen raakte hij toen hij 12 was in de ban van verschillend esotherisch gedachtengoed, van het boeddhisme tot natuurreligies zoals van de Indianen en de Masai. Vanuit die interesse kwam hij in zijn twintiger jaren in India terecht. Daar startte hij met experimenteren met yoga en mediteren. Vanuit daar groeide zijn interesse in het vinden van stilte onder de meest extreme omstandigheden, waaronder de kou. Langzaam maar zeker ontdekte hij dat hij met zijn geesteskracht de kou volledig kon bedwingen en dat dit hem een fantastisch gevoel gaf. Vanuit daar ontstond zijn interesse in onder de meest extreme omstandigheden uitdagingen aangaan. Zo zwom hij meters onder poolijs door en beklom hij in niets dan een korte broek een deel van de Mount Everest. Ook liep hij in het besneeuwde Nood Finland een halve marathon op blote voeten.

De Wim Hof Methode en de wetenschap

Eind 2008 was Wim er naar eigen zeggen klaar mee een 'kermisattractie' te zijn. Hij besloot dat hij de mensheid wilde dienen met zijn kennis. Derhalve begon hij de wetenschap te betrekken bij zijn methode. Ook startte hij een leerschool, die tegenwoordig bekendstaat als de Wim Hof Method Academy (waar ook ik een instructeursopleiding heb gevolgd). [caption id="" align="alignnone" width="1170"]Met de Wim Hof Method Academy in Polen Met de Wim Hof Method Academy in Polen[/caption] Binnen de Academy en wetenschap wordt er van uitgegaan dat de Wim Hof Methode drie pijlers heeft: ademhaling, koude blootstelling en mindset. Deze tezamen maken dus de Methode. Naar eigen zeggen heeft deze invloed heeft op het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten), het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem. In hoeverre dit zo is, is momenteel onderhevig aan flink wat wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels is aangenomen dat de Wim Hof Methode het autonome zenuwstelsel en de immuunrespons kan beïnvloeden. Maar hóe dit werkt en welke pijler hiervoor verantwoordelijk is, weet nog niemand. Dat is nog onderhevig aan verder onderzoek.

De Wim Hof Methode uitgelegd

Waar de wetenschap dus nog niet uitgesproken is over hoe de Wim Hof Methode exact werkt en en welke pijlers hierin op welke manier hun bijdrage leveren, zweert Wim Hof erbij dat alle drie de pijlers belangrijk zijn voor een effectieve werking. Volgens deze drie pijlers ben ik zelf dus ook opgeleid. Ik betrek ze daarom in mijn Ice Queen Sessies en andere ijsbad workshops. Hoewel we de afzonderlijke en gecombineerde werking niet precies weten, is het namelijk wel zo dat alle drie de onderdelen positieve invloed hebben op elkaar. In ieder geval om met de impact van de kou - toch een essentieel onderdeel van de Wim Hof Methode - te dealen. Hieronder leg ik uit hoe ze met elkaar samenhangen:

De ademhaling

Volgens de Wim Hof Methode start alles met een goede ademhaling. Wim maakt hiervoor gebruik van een krachtige ademtechniek waarmee je jezelf als het ware voorbereidt op de koude. De ademtechniek verlaagt namelijk de zuurgraad in het bloed, wat volgens onderzoeker Pickkers effect heeft op pijnreceptoren. Door jezelf door gebruik van de ademtechniek voor te bereiden, is het waarschijnlijk dat je minder pijn ervaart wanneer je daadwerkelijk een koude omgeving (bijvoorbeeld een ijsbad) betreedt. Daarnaast is het aannemelijk dat de geïsoleerde ademoefening van Wim (maar ook een losse optimale adem, die op heel veel manieren te verkrijgen is!) een positief effect heeft op de bloedcirculatie, waardoor energie in het lichaam beter benut wordt. [caption id="" align="alignnone" width="580"]Mijn allereerste ijsbad ervaring Mijn allereerste ijsbad ervaring[/caption]

Koudeblootstelling

Ook de blootstelling aan koude heeft een positief effect op de bloedcirculatie. Daarnaast zijn er steeds meer onderzoeken die ook andere voordelen van de kou benadrukken, zelf al onder een koude douche. Wil je hier meer over weten, raadpleeg dan de artikelen: 'de 11 voordelen van koud douchen' en 'is koud douchen gezond?'.

Mindset

Om met de koude te werken, is mindset onontbeerlijk. Volgens Wim Hof heeft ieder mens het potentieel om met pure geesteskracht zijn/haar autonome zenuwstel te beïnvloeden. De wetenschap is hier nog niet van overtuigd (en vermoed dat eerder de ademhaling hiervoor verantwoordelijk is). Echter is de kracht van mindset ook buiten de Wim Hof methodiek een aangenomen concept en weten we dat puur door ergens in te geloven en ons ergens vol op te concentreren, meer voor elkaar krijgen dan we anders voor mogelijk kunnen houden. Hiermee werkt de Wim Hof Methode dus ook. [caption id="" align="alignnone" width="1170"]Op de top van de Kiimanjaro na een een wereldrecord poging met Wim Hof Op de top van de Kiimanjaro na een een wereldrecord poging met Wim Hof[/caption]

De Wim Hof Methode vs. Ice Queen Sessies

Hoewel ik in 2016 de Wim Hof Methode Academy heb gevolg en gecompleteerd, geef ik geen Wim Hof Methode workshops maar Ice Queen Sessies en IJsbrekers. Dit is deels een pragmatische keuze geweest. Aan de ene kant omdat ik de vaste methodiek een beetje los wilde laten. Aan de andere kant omdat ik met name vrouwen wilde aantrekken die zich niet in eerste instantie door de Wim Hof Methode aangetrokken voelen. Hoewel ik Wim een ontzettend warm hart toedraag en de drie pijlers van zijn Methode zeker laat terugkomen in mijn workshop, ligt mijn focus niet puur op de Wim Hof Methode. Het centrale thema in mijn Ice Queen Sessies zijn het gevoel van innerlijke veiligheid en zelfvertrouwen. Hier werken we aan door middel van een ingetunde helende meditatie en stressverlagende technieken die mensen thuis kunnen toepassen (waaronder de adem). Uiteraard gebruiken we het ijsbad daarbij als bekrachtiging.
Wil je een keer een Ice Queen Sessie meemaken? Bezoek deze pagina voor info & tickets!
Reactie plaatsen