Is koud douchen goed als je ziek bent?

Is koud douchen goed als je ziek bent?

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen of het verstandig is onder de koude douche te gaan als je ziek bent, met name bij verkoudheid of griep. Zodra we ergens een routine van hebben gemaakt, lijkt het namelijk lastig om hier afstand van te doen. Al is het maar voor een paar dagen. De vraag is dan ook een hele terechte! Want tja... We horen wel dat koud douchen goed schijnt te zijn voor het immuunsysteem. Maar is het dan ook goed juist op het moment dat je immuunsysteem hard aan het werk is of moet?In dit artikel geef ik de uitgangspunten die ik voor mezelf hanteer. Hierbij moet ik wel opmerken dat ik geen medicus ben en dat dit puur is geschreven op basis van mijn eigen common sense en ervaring. Twijfel je, of heb je mogelijk ernstige verschijnselen waarvoor je mogelijk medische hulp zou kunnen vereisen, raadpleeg dan sowieso een arts of specialist!

Wat er in je lijf gebeurt bij griep of verkoudheid

Om de vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om kort uit te leggen wat er nu eigenlijk in je lichaam gebeurt tijdens een griep of verkoudheid. De verschijnselen van snot, hoesten en soms zelfs koorts zijn namelijk onderdeel van ons afweersysteem. Deze slingert aan op het moment dat er een ongewenste indringer in ons lichaam komt, bijvoorbeeld in de vorm van een virus of bacterie. Stiekem zijn de - vaak toch best vervelende - griep- of verkoudheidsverschijnselen daarom een teken dat ons immuunsysteem functioneert en hard aan het werk is om die indringers te verslaan.uitgetelde man op de bank met griep

Wat er in je lijf gebeurt in koud water

Deze nuttige functie willen we natuurlijk zoveel mogelijk zijn gang laten gaan. Daarom is het verstandig om in zo'n situatie bij onszelf na te gaan of ons lichaam op dat moment wel gebaat is bij de lichtelijke optater van een koude douche, of heftiger nog: een ijsbad. Wat er bij blootstelling aan erg koud water namelijk gebeurt, is dat ons stress-systeem even aangezwengeld wordt. En het fysiologische feit wil nu eenmaal dat onder stress ons immuunsysteem juist even niet optimaal werkt.
Hoe het dan kan dat een koude douche wel met een boost van het immuunsysteem in verband wordt gebracht, kun je lezen in het artikel: de 10 voordelen van koud douchen.
vrouw die er lamlendig uitziet met de koude douche op haar nek

Hoe zit het dan met die koude douche bij verkoudheid of griep?

Het antwoord op deze vraag is vierledig:

1. Luister altijd naar je lichaam

Het belangrijkste uitgangspunt wanneer je werkt met blootstelling aan koude is altijd: luister naar je lichaam. Dus ook in deze situatie is het goed je af te vragen: wat geeft mijn lichaam aan? Heb ik behoefte aan comfort, of heb ik misschien juist een (stress) boost nodig?

2. Forceer niets

Een ander uitgangspunt dat ik altijd hanteer, ook in mijn Ice Queen Sessies is: forceer niets! Handel altijd vanuit een plek van liefde, aangevuld met gezonde nieuwsgierigheid. Het heeft geen zin om roekeloos te zijn als jij voelt dat je daar niets mee te winnen hebt!

3. Uitgangspunt bij koorts

Bij koorts geldt wat mij betreft sowieso altijd: ga NOOIT pushen. Dat betekent niet onder de koude douche en niet in een koud bad of ijsbad. Ga overigens evenmin in sauna of keihard sporten of werken, als je het mij vraagt. Koorts is zo'n belangrijke immuunreactie dat je hier niet tussen wilt zitten. Je lichaam kan zijn werk hierin het beste doen als je volledig in rust bent.

4. Uitgangspunt bij verkoudheid

Bij een verkoudheid kan je uiteraard koud douchen of een koud bad ook helemaal vermijden. Maar soms kan het nog weleens nuttig zijn. Sluimert er namelijk iets en heb je het gevoel dat het niet doorzet, dan kan een koude douche (of evengoed een sauna) juist uitkomst bieden. Dikke kans dat je dan vervolgens noodgedwongen een paar dagen bedrust moet pakken. Maar een voordeel: dan ben je er daarna ook echt vanaf!

Koud douchen bij andere ziekten

Natuurlijk rest ook nog de vraag of koud douchen goed is als je een andere ziekte hebt dan verkoudheid of griep. Ook hierbij geldt: volg boven alles je gevoel, luister naar je lichaam en raadpleeg bij twijfel een arts of medisch specialist. De heilzame effecten van koud water (zowel bij een koude douche als bij een ijsbad) worden op basis van anekdotisch bewijs in verband gebracht met verschillende moderne welvaartsziekten, waaronder voornamelijk auto-immuunziekten zoals reumatische artritis, fibromyalgie en ziekte van Crohn. Er is dus wat voor te zeggen dat het helemaal oké is en mogelijk juist voordelig als je bij een dergelijke aandoening regelmatig de koude douche opzoekt.Weet echter wel dat dit geheel op eigen risico is en de effecten op specifieke aandoeningen nog niet op genoeg mensen zijn getest om hier hele concrete uitspraken over te doen. Daarnaast is het ook hierbij verstandig de koude douche rustig op te bouwen als je hier nog geen ervaring bij hebt. Zeker bij hart- en vaatziekten is dit aan te raden, evenals bij het syndroom van Raynaud. Hiervoor kun je gebruikmaken van mijn beginnersgids voor koud douchen.Heb je iets aan de tips? Laat het me vooral weten, ook als je nog vragen hebt!
Reactie plaatsen