thuis een ijsbad maken

Thuis beginnen met koudetraining en ijsbaden: mijn tips

Zeer regelmatig krijg ik van mensen de vraag: hoe kan ik zelf thuis beginnen met koudetraining? Niet zo gek natuurlijk. Want waar een koude douche vrij moeiteloos is in te stellen, is een koud bad of een ijsbad iets lastiger om te organiseren. Zeker in de zomer wanneer de buiten- en watertemperaturen hoger liggen. Toch zijn er tegenwoordig vele goede oplossingen te bedenken. In dit artikel geef ik je enkele van mijn favoriete tips!

Verslaafd aan kou

Hoewel niet iedereen staat te springen om een koude douche of een koud badje (gelukkig wel steeds meer mensen!), zeg ik weleens gekscherend tegen de deelnemers aan mijn Ice Queen Sessies dat de koude en vooral de koude baden verslavend werken. Dat blijkt ook wel, want veel mensen komen vaker terug naar mijn sessies. Voel je gesterkt als jij nog in de twijfelstand verkeert of dit iets voor je is. Als je eenmaal de overheerlijke voordelen van de koude hebt ervaren, wil je dit hoogstwaarschijnlijk vaker meemaken.

Hoe kan je dit nu zelf doen? Een koude douche is vrij eenvoudig te regelen (tenzij je een begrensde thermostaatkraan hebt - sorry!), zwemmen in buitenwater is in de winter ook goed te regelen, maar koude badjes kosten veelal iets meer organisatie-skills. Hier volgen daarom mijn favoriete opties. Klik op de betreffende links om direct meer over de opties van jouw interesse te lezen!

Inhoudsopgave:


Let op: Wil je zelf met koude baden of ijsbaden aan de slag, zorg dat je weet wat je doet! In dit artikel vind je meer informatie over hoe je veilig met kou traint.

De opties voor koudetraining aan huis

Koudetraining met de minitub: ook voor mensen met weinig (buiten-)ruimte

Ice Queen Verie in een opblaasbaar ijsbad in de tuinIkzelf in mijn opblaasbare eenpersoons badje, met m'n nichtje Alicia aan mn zijde

Laat ik beginnen met de meest low key oplossing. Schaf je eigen minitub aan! Zo heb je ware kleine eenpersoonsbadjes die zelfs in je doucheruimte passen, of opblaasbare eenpersoons coldtubs die je eenvoudig kunt opbergen. Ook kun je voor een niet al te grote investering een iets stijlvoller barrel of stocktank aanschaffen voor in de tuin. Of ga je helemaal low key doe-het-zelf door te badderen in een kliko. Ik heb door de jaren heen de leukste voorbeelden voorbij zien komen!

De truc is hier om te gaan voor formaten badjes die niet teveel water vereisen, zodat je geen duizenden liters water kwijt bent met verschonen en (in de zomer) eenvoudig met een kleine lading ijsblokjes kunt vullen. Dat scheelt je een duur filtersysteem.

Ben je handig, dan kun je trouwens zelfs een grote vrieskist nemen die je klaarmaakt voor gebruik met water dat ook continue gekoeld wordt. Een goede vriend van me heeft dit gedaan. Maar vraag mij absoluut niet hóe je dit precies doet, want zo technisch begaafd ben ik dus zeker niet. De uitwerking hiervan is geheel op eigen risico ;)

Koudetraining met het ijsbad: je eigen privéwellness

Mijn privé wellness in beeld, tijdens een zomerse Ice Queen Sessie (toen nog met geleverd ijs, inmiddels heb ik een grote ijsmachine)

Ben je echt van plan zeer regelmatig ijsbaden te nemen - ook in de zomer - en wil je dus een luxe systeem, dan kan ik je de volgende uitgangspunten aanraden:

  • Kies een binnen- of buitenbad dat lang meegaat en dat je indien nodig ook kunt afdekken (tegen de regen). Zo heb ik thuis op dit moment een houten dompelbad die ook in saunagelegenheden worden gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je een zandfilter hebt om het water zandvrij te houden. Deze is eventueel uit te breiden met UV-lamp die in de zomer ook algvorming tegengaat. op deze manier hoef je het water slechts eens in de 1 a 2 maanden te verschonen, in plaats van (zeker in de zomer) elke 4 dagen!
  • Regel wanneer gewenst je ladingen ijs. In de winter heb je dit bij een buitenbad misschien niet altijd nodig, maar zeker in de zomer kan je natuurlijk niet zonder. Ben je zo koude-crazy als ik, dan kun je zelfs een ijsmachine aanschaffen die je continue van een verse lading ijs voorziet!

Koudetraining met de CoolCube: nooit meer ijsblokjes

De Coolcube van Khione in gebruikDe CoolCube van Khione in gebruik

Wil je daarentegen nooit meer in de weer met ijsblokjes en altijd jouw ijsbad paraat: dan bestaan daar tegenwoordig ook waanzinnig handige oplossingen voor. Sommige full-service baden inclusief eigen koel- (en opwarm-) systemen zijn echt crazy duur en mijns inziens alleen leuk als je zelf een (semi-) professionele ruimte gaat aanleggen. Die ga ik hier dus ook niet helemaal uit de doeken doen. Toch kwam ik laatst achter een betaalbaarder alternatief dat ik hier wel het vermelden waard vind, namelijk de CoolCube van Khione.

De Coolcube is een krachtige koeler die het (warme) water van je bad koelt tot het vriespunt. Je hoeft hem dus enkel aan te sluiten en het deel dat in het water moet in je badwater te leggen en het apparaat doet de rest! Zo bespaar je jezelf veel tijd, gedoe en uiteindelijk ook geld (en zakjes wegwerpplastic), zeker als je vaak gebruikmaakt van koude baden.

Wil je hier meer over weten of wil je een CoolCube een bestellen? Kijk dan even op de website van Khione.

Conclusie: voor elk wat wils

Zo zie je maar: er is echt voor iedereen een geschikte optie om thuis je eigen koude bad of ijsbadervaring te creëren. Van heel low key tot (semi-) professioneel. Van enorme zakken ijs tot zelfs geen ijs meer nodig. En er komen steeds meer geweldige oplossingen bij, zo lijkt wel! Logisch misschien ook, want koudetraining is hot. En daar is alle reden toe!

Maak jij al gebruik van een koud bad / ijsbadoplossing aan huis? Welke is jouw favoriet?

Reactie plaatsen